Čich a chuť

čich
•    fyziologicky souvisí s chutí, společně slouží k detekci chem. látek
•    na stropě dutiny nosní políčko 2-3 cm2 – čichová sliznice, v jejímž citlivém epitelu jsou specializované přeměněné neurony – jejich řasinky – cilie – jsou v hlenu a podráždit je mohou pouze látky, které se do toho hlenu dostanou
•    výběžky citl. buněk se napojují přímo do mozkové tkáně – čichový bulbus – bulbus olphactorius
•    vlákna do hypothalamu, thalamu, RF, limb. systému a čichové kůry
•    hyposmie – snížené vnímání čich. podnětů (zduřelý epitel při rýmě); hyperosmie; paraosmie (zkreslené vnímání – nádory, schizofrenie)

chuť
•    receptory – chuťové pohárky
•    úzký vchod, v bazální části nervy, které vedou do mozku
•    jsou všude v ústní dutině – jazyk, patro, sliznice, začátek hltanu
•    přední a zadní část jazyka inervovány zvlášť (špička – sladké, předek boky – slané, vzadu boky – kyselé, kořen – hořké)
•    info do prodloužené míchy, kde jsou přepojeny na hypothalamus, thalamus, RF a mozk. kůru
•    zaznamenány jsou pouze látky rozpustné ve slinách